Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Έντονη αντίδραση της ΟΜΥΛΕ στις φήμες για τον ΟΛΠ


Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.ΛΕ), έχει προκαλέσει η φημολογία περί αγοράς του 60% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ από την cosco.
H ΟΜΥΛΕ υπογραμμίζει ότι, αν συμβεί αυτό, παραδίδεται η δημόσια λειτουργία του πρώτου λιμανιού της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα και δημιουργείται μονοπώλιο. «Η κυβέρνηση αντί να εκπονήσει μια αναπτυξιακή λιμενική πολιτική, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις τεράστιες δυνατότητες των λιμανιών, άγεται και φέρεται από τα κάθε λογής συμφέροντα, ξεπουλώντας τα λιμάνια και μαζί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης σε μια περίοδο που η βαθιά ύφεση οδηγεί σε γενικευμένο οικονομικό μαρασμό και δραματική μείωση της απασχόλησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υπηρεσίες τους και ότι μέσα στο 2013 θα υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις.
Σε ερώτηση αν έχει υποβληθεί πρόταση για τον ΟΛΠ από την cosco, ο υπουργός απάντησε ότι είναι πολλές οι μεγάλες εταιρείες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τα λιμάνια και ότι όλα αυτά θα εξεταστούν στην πορεία. «Η ουσία είναι να κατανοηθεί ότι υπάρχει προεργασία» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, στελέχη της διοίκησης της COSCO αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση της cosco για εξαγορά του 60% των μετοχών του ΟΛΠ.
Ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών του ΟΛΠ, θα πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό. Αναφερόμενος στο σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», δήλωσε ότι είναι έρευνα που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε πέντε διεθνείς ομίλους και την Τράπεζα Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2012, σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε κάθε λιμάνι.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των λιμανιών, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, στρατηγικός σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα. Υπογράμμισαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει παραθέσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και ότι στόχος του υπουργείου είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και η εισαγωγή τεχνογνωσίας για καλύτερη διαχείριση των υποδομών στα λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές των διοικήσεων των λιμανιών του ΟΛΠ του ΟΛΘ, καθώς και των 10 ανώνυμων εταιρειών οργανισμών λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: