Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΧΑΛΙΦΩ συνεχεια

Το αγαπημένο σλόγκαν του βεζίρη Ιζνογκούντ στην ομώνυμη σειρά κόμικ του Ρενέ Γκοσινύ, δημιουργού του «Αστερίξ», του «Λούκι Λουκ» και του «μικρού Νικόλα». Ο Ιζνογκούντ είναι βεζίρης, δηλαδή κάτι σαν πρωθυπουργός, (αλλά λιγότερο τιμητικό αξίωμα): τουρκικά «vezir» = ανώτατος διοικητικός και πολιτικός άρχοντας < αραβικά «vasir» = ο αχθοφόρος, αλλά και ο επιφορτισμένος με κρατικές υποθέσεις, ο υπουργός (υποτιμητική λέξη για σημαντικό αξίωμα, σ.σ. όπως και το ελληνικό «υπουργός» στην αρχική σημασία του). Αλλά θέλει ο Ιζνογκούντ να γίνει χαλίφης, που είναι το ανώτατο πολιτικοθρησκευτικό αξίωμα, φορτισμένο με παραδοσιακή αίγλη.Για να μην πολυλογώ άλλο, ο Ιζνογκούντ είναι βεζίρης, δηλαδή ήδη γαμεί και σπέρνει, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτα λιγότερο από το να γίνει χαλίφης, απόλυτος άρχων του Ισλάμ, και να μην πρέπει άλλο να είναι δουλοπρεπής απέναντι στον μοναδικό ρουμάνο του. Οπότε η έκφραση σημαίνει κάποιον άπληστο, που θέλει κάτι ακόμη περισσότερο από αυτό που έχει, που είναι ικανός να πατήσει επί πτωμάτων για να το πετύχει, και που αυτό του έχει γίνει μονομανία, με αποτέλεσμα να θεωρείται πρωκτικάντζα. Κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές.1.
Μένιος: 
- Τι γίνεται με αυτήν την Λάουρα; Κοκκινομάλλα βάφεται το Λίλιαν, κοκκινομάλλα κι αυτή! Ρέιβεν μπλακ το Λίλιαν; Ρέιβεν μπλακ κι αυτή! Ξεκωλόσημο κάνει το Λίλιαν; Τσουλόσημοαυτή! Μου φαίνεται θέλει να γίνει Λίλιαν στην θέση του Λίλιαν!   (Από το «Έθνος»):
Θέλει να γίνει... Wikipedia στην θέση της Wikipedia!
H on line έκδοση της Britannica σε μια προσπάθεια να γίνει πιο δημοφιλής επέτρεψε στους εγγεγραμμένους χρήστες της να συμμετέχουν στη σύνταξη των λημμάτων της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: