Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δεν παίζει πλέον μόνη της η Cosco για τον ΟΛΠ

Ο επενδυτικός όμιλος Morrison & Co και ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία μπαίνει …σφήνα στην Cosco για τη διεκδίκηση του ΟΛΠ, όπως προκύπτει και από την επίσημη επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Πρόκειται για εταιρείες που ελέγχουν ευρύτερο όμιλο ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Βραζιλία αλλά και εισηγμένο fund στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές.
Τον πρώτο λόγο εξακολουθούν να έχουν βέβαια οι κινέζοι της Cosco καθώς διαχειρίζονται τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση νέας συμφωνίας για την κατασκευή του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ επενδύοντας άλλα 230 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜORRISON & CO
Η Morrison & Co διαχειρίζεται τον εισηγμένο επενδυτικό όμιλο Infratil Limited ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των δημόσιων μεταφορικών υποδομών αλλά και της ηλεκτροπαραγωγής, της διανομής φυσικού αερίου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και των διυλιστηρίων. Ο όμιλος Infratil, με χαρτοφυλάκιο περί τα 4 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ελέγχει και τα αεροδρόμια Wellington στη Νέα Ζηλανδία και Γλασκόβης και Κέντ στην Μεγάλη Βρετανία, με τις συμμετοχές στα δυο τελευταία να προτίθεται να τις εκποιήσει.
Aπό το χαρτοφυλάκιό της έχουν περάσει ή περιλαμβάνονται ακόμα περιουσιακά στοιχεία όπως το λιμάνι του Portland στην Βικτώρια της Αυστραλίας, το Port Stanvac στην Αδελαΐδα, και το Port of Tauranga στη Νέα Ζηλανδία.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ICM 
Η ICM Limited έχει ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση του εισηγμένου fund Utilico Emerging Markets Limited με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 675 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη συμμετοχή του είναι στην International Container Terminal Services Inc., την Φιλιππινέζικων συμφερόντων διαχειρίστρια λιμένων. Το 22% των κεφαλαίων του fund είναι τοποθετημένο σε λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: