Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μπρα ντε φερ για τον έλεγχο των έργων ΟΛΠ


Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο σίριαλ της υποβόσκουσας διαμάχης, μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ Α.Ε.), για τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο των έργων αστικών αναπλάσεων και πολιτισμού στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ - ΣΑΜΑΡΑΜακέτα από τη βραβευμένη μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλαιού SILO στον ΟΛΠ σε Μουσείο Ενάλιων ΑρχαιοτήτωνΜακέτα από τη βραβευμένη μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλαιού SILO στον ΟΛΠ σε Μουσείο Ενάλιων ΑρχαιοτήτωνΗ χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ε. Λιβιεράτου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργο Ανωμερίτη, θεωρείται συνέχεια των πιέσεων, που έχει ασκήσει ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, προς την κυβέρνηση, ζητώντας τον έλεγχο των έργων και μερίδιο από τα έσοδα του ΟΛΠ που καταλήγουν στο κράτος, ως ανταποδοτικό όφελος για την επιβάρυνση της πόλης από τη λειτουργία του λιμανιού.
Τρία εικοσιτετράωρα μετά την κάθοδο του Αντώνη Σαμαρά και πέντε κορυφαίων υπουργών σε ταβέρνα στο Πασαλιμάνι, όπου ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έθεσε στους προσκεκλημένους του, στον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη της Ν.Δ., το θέμα των έργων του Πειραιά, ο Γιώργος Ανωμερίτης επικεφαλής της ΟΛΠ ΑΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην Αθήνα. Επισκέφθηκε το υπουργείο ΠΕΚΑ, έπειτα από πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού, Ε. Λιβιεράτου, που ως γνωστόν συμμετέχει στην κυβέρνηση ως επιλογή επίσης του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έγιναν ανακοινώσεις
Για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης δεν έγιναν αναλυτικές ανακοινώσεις, ενώ ο κ. Λιβιεράτος συνέδεσε την πρωτοβουλία του με τον Δήμο Πειραιά. Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε ότι «στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν θέματα που άπτονται των χωρικών ρυθμίσεων του Πειραιά και της ανάδειξης του ιστορικού μετώπου της πόλης, σε συνέχεια και συμπληρωματικά των σχετικών συζητήσεων και επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός ΠΕΚΑ με τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο». Η πλευρά του κ. Ανωμερίτη και της ΟΛΠ φέρεται να αποφεύγει την ευθεία αντιπαράθεση με το Δήμο Πειραιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά προς την «Ε» ότι «είναι σωστό και θεμιτό η αυτοδιοίκηση να διατυπώνει αιτήματα που αφορούν τη λειτουργία της πόλης και του λιμανιού», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μιχαλολιάκος είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε.», αλλά ταυτοχρόνως «αδειάζει» τόσο τον δήμαρχο όσο και την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι:
- Πρώτον, τα έργα αναπλάσεων, μουσείων (ναυτικό, αρχαιολογικό, μετανάστευσης), εκθεσιακών χώρων κ.λπ., σε έκταση 180 στρεμμάτων, ύψους άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που προωθεί η ΟΛΠ ΑΕ, αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δεν αφορούν τον Δήμο Πειραιά.
Σύμφωνα με την πλευρά του κ. Ανωμερίτη αυτά τα έργα εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Δραπετσώνας, με τον οποίο η ΟΛΠ Α.Ε. αναφέρει ότι έχει καλή συνεργασία.
- Δεύτερον, το αίτημα του Δήμου Πειραιά, να εισπράττει μέρος από το έσοδο του 2% επί του τζίρου της ΟΛΠ Α.Ε. που καταβάλλεται στο κράτος, είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Στο ΤΑΙΠΕΔ
Η ίδια πηγή αναφέρει προς την «Ε» πως η ΟΛΠ Α.Ε. έχει περάσει πλέον στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και τα χρήματα που δίνει ο οργανισμός, ύψους περίπου 2 έως 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί εσόδων της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, πηγαίνουν πλέον κατευθείαν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται πάντως ότι το αίτημα του Δήμου Πειραιά είναι να αναλάβει όλες τις μη λιμενικές δραστηριότητες που έχει σήμερα η ΟΛΠ Α.Ε. Επ' αυτού η πλευρά του Οργανισμού Λιμένος δεν απαντά, ενώ κάνει γνωστό πως στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ ο κ. Ανωμερίτης ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων για να προωθηθούν τα προγραμματισμένα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: